Sticker plakinstructies

Er zijn twee manieren van stickers plakken, droog plakken en nat plakken. Bij het plakken van de meeste stickers zal het droog plakken volstaan. Bij het plakken van glasfolie kun je het beste nat plakken, voor een mooi glad resultaat.
Statische, herbruikbare stickers kan je nat en droog plakken. Voor beide manieren vind je hieronder de plakinstructies.

Stap1: Zorg altijd dat de ondergrond vlak is en goed schoongemaakt / vetvrij is, met bijvoorbeeld spiritus (niet op geverfde oppervlaktes) of ruitenreiniger (glas).  De belangrijkste voorwaarde voor het aanbrengen van muurstickers is dat de ondergrond glad, schoon (vrij van stof, vet, silicone en latex) en droog is. Muren waar vocht in zit zijn niet geschikt om te beplakken. Onlangs geverfde muren moeten goed gedroogd zijn zodat het vocht uit de muur is en de muur uitgehard is. Ook op een muur met slechte kwaliteit muurverf, met vuilafstotende muurverf of kalkverf zal de sticker niet goed hechten. Muren met glasvezelbehang kunnen wel bestickerd worden maar dit heeft enige geduld nodig.

Stap 2: Strijk met een (bank)pasje over de aanbrengfolie, zodat de stickers zich goed hecht aan de folie.

Stap3: Trek de sticker een klein beetje open om te kijken of de sticker al loslaat.  Zo niet, nogmaals goed over de folie wrijven. Laat de witte (of blauwe) onderlaag nog zitten op de sticker.

Stap 4: Breng de sticker op de juiste positie aan, en zet hem vast aan de bovenkant met schilderstape. Houd voor een recht resultaat nooit de kniprand van de folie aan, maar altijd de sticker zelf, b.v een lijn in de sticker of de onderkant van een tekst.

Stap 5: Sla de sticker om als een scharnier en verwijder de rug (witte of blauwe onderlaag) van de sticker.

Stap 6: Sla voorzichtig de sticker terug, maar zorg dat hij niet de ondergrond raakt. Houd hem zo strak mogelijk. Bij grote stickers is het makkelijk om het met z’n tweeën te doen.

Stap 7: Wrijf vervolgens met een pasje vanuit het midden de sticker aan, zodat hij netjes op de ondergrond komt. Kijk bij canvas uit dat u niet te hard strijkt, zodat er geen beschadigingen op het canvas komen. Wrijf goed na met het pasje.

Stap 8: Verwijder daarna de aanbrengfolie voorzichtig. Bij gedetailleerde stickers, zoals bijvoorbeeld afbeeldingstickers of stickers met een sierlijk lettertype, WERK HEEL VOORZICHTIG EN RUSTIG. Beetje bij beetje de aanbrengfolie lostrekken en mocht er een stukje blijven plakken, nogmaals goed wrijven en de sticker desnoods een klein beetje begeleiden met loslaten, bv met behulp van een mesje.

Wanneer je twee stickers elkaar een beetje laat overlappen, dien je dat heel voorzichtig te doen. Je hebt anders kans op luchtbelletjes. Mocht je toch luchtbelletjes krijgen, probeer ze dan weg te vegen/drukken. Lukt dit niet, prik een heel klein gaatje met een naald in het luchtbelletje en wrijf het glad.

Statisch hechtende raamstickers

Stap 1: Maak eerst het glas waar de sticker op moet, goed schoon en vetvrij.

Stap 2: Spuit het glas goed nat met een plantenspuit

Stap 3: Nu voorzichtig de sticker van het schutvel (niet weggooien!) halen en plaats de sticker ruwweg op het raam. De sticker is statisch en hecht daardoor op het glas.

Stap 4: Spuit de bovenkant van de stickers ook beetje nat.

Stap 5: Druk met platte handen, kloppend, de sticker aan en druk zoveel mogelijk de plooien eruit. Schuif de sticker op de goede plek.

Stap 6: Gebruik een bank-of creditpasje,evt. omwikkelt met stukje keukenpapier en druk hiermee het water en evt. luchtbelletjes weg. Kijk hiermee uit met hele kleine stickers, ze zullen makkelijk weer verschuiven.

Stap 7: De sticker vervolgens droogdeppen met een doek/zeem.

Het raam en de sticker kunnen schoongehouden worden met een sopje. Probeer de sticker stofvrij te houden. De stickers zijn altijd weer te verwijderen en opnieuw te gebruiken.

Het kan zijn dat er nog wat luchtbelletjes vanaf de buitenzijde zichtbaar blijven, ook als u alle bovenstaande stappen hebt gevolgd. Dit is een eigenschap van de statische stickers, er is echter geen lijmlaag die de stickers helemaal glad op het raam kan hechten.

Opruimen van de stickers
Plak de stickers weer terug op het schutvel en berg ze netjes op tot volgend jaar. Heb je het schutvel niet meer? Gebruik dan plastic insteekhoesjes om de stickers te bewaren.

Opplakken van tekst
De enige manier om de stickers op te plakken is stuk voor stuk. De letters moeten dus ook stuk voor stuk opgeplakt worden. Gebruik schilderstape om een rechte lijn te maken, waarboven de tekst geplakt kan worden.
Doordat er een waterlaagje onder de stickers zit, kun je nog schuiven. Probeer de tekst zo recht mogelijk te schuiven.

Veel plezier met je sticker!